Een frisse en verfrissende witte wijn van het vulkanische eiland Santorini, met expressieve bloemenaroma's en delicate fruitsmaken.
Santorini Nykteri Dry White Wine is een frisse en verfrissende witte wijn van het vulkanische eiland Santorini, Griekenland. Het is gemaakt van een mix van Assyrtiko, Aidani en Athiri druiven, die allemaal inheems zijn op het eiland.
De wijn heeft een heldere citroenkleur en expressieve bloemenaroma's van jasmijn, samen met groen fruit zoals groene appel en peer. In de mond is hij droog met knapperige, verfrissende zuren die goed in balans zijn met de delicate bloemen- en fruitsmaken. Slechts een elegant vleugje eikenhout draagt bij aan de algemene balans. De wijn heeft een lange en aangename afdronk.
Santorini Nykteri Dry White Wine is een veelzijdige wijn die kan worden gedronken op zichzelf of in combinatie met een verscheidenheid aan gerechten. Hij past bijzonder goed bij zeevruchten, kaas en zomerse gerechten.
Hier volgen enkele suggesties voor gerechten bij Santorini Nykteri Dry White Wine:
- Gegrilde vis of zeevruchten
- Garnalen scampi
- Rolletje kreeft
- Goat cheese salad
- Griekse salade
- Gegrilde groenten
- Kip souvlaki
- Pasta met pesto
Santorini Nykteri Dry White Wine wordt het best gekoeld geserveerd, bij een temperatuur van 10-12°C.
Geniet!
Stijl: Droge witte wijn
Appellation: Beschermde Oorsprongsbenaming Santorini
Soorten: 85% Assyrtiko, 10% Athiri, 5% Aidani
Vinificatie: Klassieke witte vinificatie
Rijping: 3 maanden in Franse eiken vaten met medium toast
Beschrijving: Citroen kleur. Expressieve bloemige aroma's in de neus, samen met groen fruit, zoals groene appel en peer. In de mond is de wijn droog, met knapperige, verfrissende zuren die goed in balans zijn met de delicate bloemen- en fruitsmaken. Een elegant vleugje eikenhout draagt bij aan de algehele balans. Lange afdronk.
Bijpassende gerechten: Gegrilde of gebakken vis of witvleesgerechten
Tasting notes
Traditioneel werden Assyrtiko en een scheutje Aidani en Athiri druiven de nacht na de oogst geperst om de beroemde Nykteri (staat voor
de hele nacht opblijven) wijn te maken.
Een heldere citroenkleur van gemiddelde intensiteit. Expressieve bloemige aroma's van jasmijn
op de neus, samen met groen fruit, zoals groene appel en peer op een vanille
achtergrond. In de mond is hij droog, met knapperig-verfrissende zuren, in grote
balans met de delicate bloemen- en fruitige smaken. Een elegant vleugje eikenhout draagt bij aan het algemene evenwicht. Lange en aangename afdronk.
Technische info
Alcoholvolumegehalte (%): 14,1 Totale zuurgraad (gr wijnsteenzuur/lt): 5,8
Residuele suikers (gr/lt): 1,85 pH: 2,9
De wijngaard
Locatie: Oia, Megalochori
Hoogteligging: Tot 400 meter
Leeftijd van de wijnstokken: 50 jaar gemiddeld
Snoeiwijze: "Kouloura" (mandvormig)
Plantdichtheid: 2.000 - 2.300 wijnstokken/ha
Opbrengst/ha: 3.500 kg
Wijnbereiding
Oogst: handgeplukt tussen 10-20 augustus. Klassieke witte vinificatie.
Destilleren, huidcontact gedurende 6 uur. Zachte pneumatische pers. Fermentatie
temperatuur op 16-17°C.
Rijping: 6 maanden in 5t Franse eiken vaten
Totale productie: 40.000
Geschikt voor vegetariërs en veganisten